Co Je Slavný Italský Fotbalový Klub "Sampdoria"

Obsah:

Co Je Slavný Italský Fotbalový Klub "Sampdoria"
Co Je Slavný Italský Fotbalový Klub "Sampdoria"

Video: Co Je Slavný Italský Fotbalový Klub "Sampdoria"

Video: Co Je Slavný Italský Fotbalový Klub
Video: "V KRVI MÁM ITALSKÝ BARVY " říká Emanuele Ridi 2024, Duben
Anonim

Sampdoria je fotbalový klub z Janova (Itálie). Dnes hraje v Serii A - nejvyšší divizi italské fotbalové ligy. Barvy klubu jsou modrá, červená, bílá a černá.

Co je slavný italský fotbalový klub "Sampdoria"
Co je slavný italský fotbalový klub "Sampdoria"

O klubu

V roce 1891 byl v Janově vytvořen sampierdarenský fotbalový tým. Později, v roce 1927, se objevil klub Andrea Doria. V roce 1946 se oba týmy spojily. Tak se zrodil klub Unione Calcio Sampdoria („Sampdoria“).

Je zajímavé, že Sampdoria sdílí svůj domovský stadion - Luigi Ferraris s 35 536 diváky - s dalším janovským týmem - Janovem. Zápasy mezi těmito týmy se nazývají „Lantern Derby“. Název konfrontace pochází od majáku v Janově.

Přezdívky týmu a jeho hráčů jsou „blucherkyati“, „Sampa“a „Doria“.

Úspěchy a hráči

Kdysi ve své historii, v roce 1991, se Sampdoria stala mistrem Itálie. Ve stejném roce tým vyhrál národní Superpohár. Klub vyhrál pohár země čtyřikrát. To bylo v letech 1985, 1988, 1989 a 1994. V roce 1990 vyhrála Sandoria Pohár vítězů pohárů. V posledním zápase klub porazil tým "Anderlecht" (Belgie). Skóre bylo 2: 0. O dva roky později, v roce 1992, se Sampdoria dostala do finále Ligy mistrů UEFA. Na závěrečném setkání však tým podlehl Barceloně (Španělsko) - 0: 1.

Sezóna 2010-2011 byla pro tým neúspěšná.

V sezóně 2010-2011 poté, co selhal na domácím šampionátu, byl klub zařazen do Serie B a usadil se na 18. řádku pořadí. Výsledkem bylo, že ještě před začátkem příští fotbalové sezóny se vedení klubu rozhodlo pro řadu změn v kádru. Kromě toho byl nahrazen hlavní trenér. Tým vedl Gianluca Aztori. Nový mentor však také nedokázal přivést klub zpět do nejvyšší divize. Poté jej uprostřed sezóny nahradil také Giuseppe Yachini.

Novému hlavnímu trenérovi se podařilo dostat tým na šesté místo v pořadí. Díky tomu bylo možné hrát v play-off a soutěžit o odchod v Serii A.

V semifinále se Sampdoria setkala s týmem Sassuolo. Celkově se janovům podařilo dostat do finále play-off. V první finálové hře porazila Sampdoria doma tým Varese se skóre 3: 2. Během druhého zápasu tým držel remízu a teprve na konci hry byl vstřelen vítězný gól, který přivedl klub zpět do Serie A.

V různých dobách tým reprezentovali hráči jako Francesco Antonioli, David Platt, Christian Carambe, Giampaolo Pazzini, Ariel Ortega, Aleksey Mikhailichenko, Srechko Katanec, Vladimir Yugovic, Marius Stankavicius, Toninho Serezo, Enrico Chiesa, Attilio Lombardo, Marceludlo Gombit a další.

Doporučuje: